ThystaWorld.Hu

4 tanács Muhammad Alitól

2 perc

1. Állj ki valamiért

Alinak szokása volt, hogy felvegye a családjával, főleg a gyerekeivel folytatott beszélgetéseit hogy később a gyerekek felnőttként meghallgathassák. Végül egyébként ezek a felvételek az “I Am Ali” doksifilm jelentős részét képezték.

Az egyik ilyen, lányával folytatott beszélgetésben a következőket mondta neki:

Maryum, Allah mindenkinek teremtett egy célt. A fáknak van. Mi a célja a tehénnek? A napnak? Ha a nap, az állatok, a fák és hangyáknak van célja… te egy emberi lény vagy. Mi a te célod?

Az üzenet brutális és egyértelmű. A cél minden siker alapja. Hogyan lehetnél sikeres, ha nincs célod? Csak úgy? Ez az egyik legfontosabb lecke. Mi célja 10 diplomának, ha az adott embernek nincs célja vele?

A céltól leszel az, aki. Ez határoz meg téged.

2. Legyen hited

Az élet több, mint amit látunk. Ahogy a híres Jessie J dal is mondja “Amit látsz, becsapás, az álmodás, hit.”, amit látunk azzal csak a felszínt kapargatjuk, a hit az, amikor hiszel magadban annak ellenére, hogy a jelen nem támasztja alá a célodat.

Az ismeretlentől való félelem az, ami beszűkíti a gondolkodásodat. Amíg nem mersz kilépni abból, amire neveltek, amit eddig hittél, vagy legalább elég bátornak lenni ahhoz, hogy máson is elgondolkodj, addig nem a hited, hanem a félelem irányít.

3. Állj ki valamiért

Muhammad Ali tett valami olyat 1967-ben, amivel hírnevét kockáztatta akkor, amikor a fénykorában volt. Senki nem tudta megérinteni. Ekkor kezdődött Vietnám.

Behívták szolgálatra. És ő szembement a viharral azzal, hogy elutasította a behívót. Ez először felháborított mindenkit. Azt mondták már nem tartja magát átlagembernek. Azt mondták, töketlen, vagy nem hazafi.

Miért várjátok, hogy felvegyek egy egyenruhát, utazzak tízezer mérföldet otthonról, hogy bombákat dobjak fekete bőrű emberekre, miközben az úgynevezett “niggerek” Louisvilleben úgy vannak kezelve mint a kutyák, és meg vannak fosztva egyszerű emberi jogaiktól?

Nem fogok a fehérek kedvéért elmenni és embereket ölni, hogy továbbra is azok domináljanak, akik annak idején rabszolgává tették az őseimet

Az emberek, sokan, ekkor megértették Ali döntésének hátterét, és azt is, hogy a morál vezeti, és nem az, hogy nem szereti a hazáját, vagy fél.

4. Higgy magadban

Mindenki tudja, hogy ki a leghatalmasabb. “I am the greatest.” – Muhammad Ali szavai, amiket milliók ismernek. Sokan negatív dolgot társítanak hozzá, és önhittnek, arroganciának vagy nagyképűségnek értékelik. Ők azt mondanák, ez sok, maradj szerény.

De ennek az oka,hogy sokan átlagosnak igyekszenek lenni. Őket a te magabiztosságod, különbözni vágyásod, bátorságod a saját megalkuvásukra, gyávaságukra emlékezteti. De nem téged utálnak ilyenkor, hanem a saját ezen tulajdonságaikat.

Mennyire tetszett ez a cikk neked?

Kattints egy csillagra!

Értékelés állása: 4 / 5. Értékelések száma: 4

Még nincs értékelés! Legyél az első.

Csapasd másoknak is! Valszeg unatkoznak és hülye Facebook posztokat olvasnak.