ThystaWorld.Hu

A visszahúzó emberek megértése és kezelése

5 perc

Ebből a szempontból, hangsúlyozom ebből a szempontból alapvetően kétféle ember létezik a Föld nevű bolygón. Az egyik típus (belőlük van több), a megalkuvásban mélyen hívő emberek csoportja. Ha ezt meghallanák, legtöbbjük valószínűleg felháborodna, és mérgesen elutasítaná még a vádat is, azonban a mondataikat, cselekedeteiket, életüket elnézve megfigyelhető, hogy annak ellenére, hogy az ellenkezőjét mondják, valójában nem akarnak boldogok lenni. Vagy, talán ez a pontosabb megfogalmazás: nem tervezik a boldogságot. Mint vágy, a fejükben van (ki ne akarna boldog lenni), de alapvetően régen feladták. A másik csoport viszont eltökélt. Ők egyszerűen a túlnyomó többség véleményének, viselkedésének, támadásainak, bűntudatkeltésének, vádjainak ellenére sem hajlandóak abban hinni, hogy a macska ugat, az ég zöld, a fű pedig kék. Nem hajlandóak abban hinni, hogy a dolgok, és alapvetően az élet, nem tehető jobbá. Egy dologban hisznek igazából: ha van ember a világon, aki képes volt rá, akkor csak tanulás, cselekvés, gondolkozás, hit és meló kérdése. És ebből egyszerűen az életük árán sem hajlandóak leadni.

Ezzel önmagában probléma nem lenne, csak az élet nem ennyire egyszerű. Véleményem szerint a boldogsághoz való lelki hozzáállásnak azonnali következménye van, függetlenül attól, hogy a céljaid egy része megvalósult-e már vagy nem. Egyszerűbben úgy lehetne mondani, hogy a remény megléte vagy nem léte önmagában meghatározza az élethez és emberekhez való hozzáállásodat. Akiben nincs remény, és itt kezdődik a probléma, abban sajnos, szinte törvényszerűen ki fog alakulni pár dolog.

1.) Önzőség. Az önzőség persze egy pontig jó és hasznos (megiszok egy pohár üdítőt mert szomjas vagyok), egy ponton felül viszont a másiknak árt (megiszom az üdítődet, mert szomjas vagyok). Aki eldöntötte, hogy nem hajlandó küzdeni azért, hogy neki jobb legyen, valamilyen értelemben a másiktól fog elvenni. Vagy a pénzét, vagy a jókedvét, vagy bármijét.

2.) Irigység. Az irigység is bizonyos értelemben ott van mindannyiunkban, de rossz értelemben véve irigynek azt nevezzük (szerintem), aki ezt nem tartja magában. Ki ne irigyelné Christiano Ronaldo vagyonát? A különbség ott van például, hogy elkezdem-e mondani rá hogy rinyál, hogy minek neki annyi pénz, nagyképű, stb.. vagy azt mondom, hogy bakker, valami ilyet akarok én is, ha nem is ennyire világrengető mértékben.

3.) Visszahúzó effekt. Ha valaki feladja az életét olyannak amilyen (és elfogadás és feladás között különbség van), az ezt soha nem fogja magának bevallani. Viszont mivel nem vallja be (nem vállal érte felelősséget), akkor abból egy olyan belső szükség fog kialakulni, hogy az ő gondolkodását (a feladást) úgymond “ráhúzza a világra”. Nagyon mély pszichológiába nem akarok belemenni, de létezik egy olyan jelenség, amit úgy hívnak, hogy kognitív disszonancia. Ezt az agyunk mindenáron el akarja kerülni. A kognitív disszonancia azt jelenti, hogy nem szeretünk és nem tudunk két, egymásnak ellentmondó dologban hinni. Pl. : Ha én abban hiszek, hogy a boldogság, gazdagság, siker a szerencse és hova születés műve, nem hihetek közben abban is, hogy én vagyok felelős az életemért (logikus: a szerencsére nem vagyok hatással). Ilyenkor meg kell magyaráznom, hogy a szomszédom, gyerekem, haverom nem azért sikeresebb nálam, mert jól (JOBBAN) csinál valamit, hanem mert [és itt jön a mese]. Ha ennek a legkisebb mértékben is hangot adok (akár azzal, hogy nem gratulálok neki), máris elvettem valamit az érdeméből, ergo visszahúztam.

Ha a korábban említett két csoport közül Te a másodikba tartozol, fontos tudnod, hogy akarva, akaratlanul, az első csoport tagjai, legyenek ún. szülők, barátok, családtagok vagy a kocsmában a szomszéd asztalnál ülő ismerős, ellened dolgoznak. Persze ezt most lehetne bonyolítani, hogy van-e bennük rosszindulat irányodban vagy nincs, de tök mindegy, az eredmény a lényeg. Ha nem is tudatosan, de akkor ha úgy tetszik automatikusan, lelki állapotukból, személyiségükből fakadóan visszahúznak. Nekik egyszerűen nem jó látni, ha te sikeresebb vagy. Nem veled van bajuk, a puszta létezéseddel a világnézetüket kérdőjelezed meg, és ez FÁJDALMAS nekik. Ez NEM személyes ellentét, ez alapvetően fakad belőlük.

Ez pedig, probléma. Ebben a cikksorozat arról szól, milyen stratégiák léteznek ennek a megoldására. Az első, mint sok dolognál az életben, a megértés. Már önmagában az, hogy ezek nem konkrétan a személyed ellen irányuló magatartások, felüdülés lehet. Ezek az emberek valójában nem HOZZÁD, hanem NEKED beszélnek. Értsd: ha a szomszédod ülne ott és ezt mondaná, neki is ugyanaz lenne a válasz (a siker a szerencse kérdése, stb..). A második fontos dolog: nem arról beszélnek (bár úgy hangzik), hogy mit gondolnak a világról, hanem önmagukról.

Néhány példa, hogy hogyan érdemes lefordítani amit mondanak:

“A siker szerencse kérdése.” : “Világ életemben sz@rtam arra, hogy a szüleim, tanáraim, felnőttek, stb. azt mondják, tanuljak szorgalmasan, mert jobb dolog XY izzasztó, fárasztó munkát végezni éhbérért, mint XY kényelmesebb, izgalmasabbat ötször annyiért, és én a mai napig nem mondtam ki magamról, hogy lusta dög voltam egész eddigi életemben.”

“Az tud pénzt csinálni, akinek van.” : “Mivel nem mondtam ki magamról, hogy lusta voltam a szakmámban jó / jobb lenni, vagy szakmát váltani a több pénz érdekében, ezért muszáj vagyok megmagyarázni magamnak valahogy, hogy miért vagyok csóró.”

“Minden nő k*rva.” : “Sose ismertem be, sőt bele se mertem gondolni, hogy a kapcsolataim azért mentek tönkre, mert annak ellenére, hogy kemény férfinak mutatom magam, valójában az éles helyzetekben gyáva vagyok, a csajom meg ezt valszeg levette, és más pali után nézett.”

Ezek csak példák, és nem a konkrét tartalom a lényeg, de valahogy így működnek az önvédelmi hazugságok. Ha ezeket, csak próbaképpen (függetlenül attól, hogy egyet értesz-e a tartalmukkal), megpróbálod egy adott ember negatív mondatánál végiggondolni, talán olyan dolgokra jöhetsz rá, amik sokkal könnyebbé teszik az adott emberrel való kommunikációt, és megakadályozzák azt, hogy az adott ember a kelleténél negatívabb hatással legyen rád.

Mennyire tetszett ez a cikk neked?

Kattints egy csillagra!

Értékelés állása: 4.8 / 5. Értékelések száma: 5

Még nincs értékelés! Legyél az első.

Csapasd másoknak is! Valszeg unatkoznak és hülye Facebook posztokat olvasnak.