ThystaWorld.Hu

Az átlag fölötti intelligencia hátulütői

3 perc

Az intelligencia egy olyan tulajdonság, amit a legtöbb ember azonnal, reflexszerűen kizárólag a pozitív emberi adottságok, tulajdonságok kategóriába sorol, minden kétség nélkül. Ugye, 20 fölött elmúlnak azok a korszakok, amikor a buta, ökörségeket és bunkó poénokat dobáló srácot akarja minden lány, amikor a tuskóság, értelmetlen agresszivitás, erőszakosság egyszerűen menő, a tanulás, gondolkodás pedig stréber és gáz.

Az intelligencia 20 fölött az igazi menő, vonzó, szexi tulajdonság. De, ha igaz az a mondás (szerintem az), hogy valójában nincsenek jó és rossz emberi tulajdonságok, minden mérték kérdése, és hogy milyen tulajdonság milyen helyzetben és módon van használva. Elvégre, egy nő sem szereti az agresszív férfiakat, de ha az utcán a pároddal mész, és két tetű megpróbál kirabolni titeket késő este, valószínűleg (ha nem is vallja be), büszke lesz rád a hölgyed ha két elegáns jobbegyenes után hatfelé zavarod a két gyökeret.

De ha így van, mik lehetnek az intelligencia hátulütői? Néhány ötlet alább.

Elégedettség

Óriási probléma tud lenni, különösen olyanoknál, akiknél az ambíció egyszerre van jelen a magas intelligenciával. Sok ember azt gondolja talán, hogy jó annak, akinek minden könnyen megy, viszont – és ez most talán ilyen rinyálásnak tűnhet, jogosan – unalmas tud lenni, ha az esetek 95%-ában neked van igazad, és amit mást izgalommal tölt el, számodra olyan, mint egy ötödikes mateklecke. Emiatt, az intelligencia azt eredményezheti, hogy szinte egyáltalán nincs küzdés, kihívás, harc az életedben, mert egyszerűen nincs rá szükséged. Talán, még mindig nem érthetik egyesek, mi rossz ebben, azonban a figyelmükbe ajánlanám, hogy akár 20-as IQ-d van, akár 180-as, igazi örömmel a saját határaid átlépése fog eltölteni.

Ezen kívül, egyes embereknél azt is eredményezheti, hogy mivel megszokták, hogy kevés energiával is elképesztően sikeresek, talán könnyen beletörhet a foguk egy olyan feladatba, ami számukra is kihívás kezd lenni. Nem azért, mert nem képesek rá, hanem mert megszokták, hogy 2-es fokozatban élnek.

Álmatlanság

A magas intelligencia velejárója, hogy az adott ember rengeteget agyal. Kezdetben, ez “menetekre” van osztva. Matekfeladaton agyalsz, majd készen lesz. Megtanulsz egy új receptet, és elkészíted. Azonban, ahogy egyre inkább meglátod magadban a potenciált, egyre nagyobb dolgokon kezdesz agyalni (pl. az életed), míg nem azt nem veszed észre, hogy se elalvás előtt, se ébredés közben nincs egy perc csend sem a fejedben.

Túl sok fej, kevés szív

Csernus Imre szerint (én 100%-ig egyetértek vele) az optimális emberi állapot a hideg fej és a forró szív kombinációja. Azonban, akiknél a fej tulságosan dominál, a világ legnyilvánvalóbb és legegyértelműbb dolgai fölött hajlamosak elsiklani. Ismerek ilyen embert. Nem egyszer láttam olyat, hogy nem tudott végrehajtani egy olyan, a keze közt lévő feladatot, mert tulságosan el volt foglalva azzal, hogy az ott lévőknak magyarázza (jól), hogy hogyan kell megcsinálni egy attól sokkal bonyolultabbat. Ezt gondolom, éberség gyakorlásával lehet javítani.

Az emberek megszoknak, elvárnak, követelnek

Ez nem csak a magas intelligencia velejárója, hanem a jószívűségé, együttérzésé, segítőkézségé, és sok minden egyéb másé. Sok zenei előadó is nyilatkozta már, hogy nehéz a közönségnek megfelelni, mert ha elsőre jót csinálsz, egyrészt folyamatosan ahhoz hasonlítanak, másrészt mindig legalább olyan jót várnak. Zenei rajongói körökben szinte a köszönössel egyenlő gyakoriságú duma, hogy “áááá a Metallicának az új lemezei szarok”, “ááá Snoop Dogg már nem olyan mint régen”. A rajongók azt hiszik, jobban tudják, milyennek kell lenni Snoop Doggnak, mint Snoop Dogg. Érdekes emberi tulajdonság.

A magas intelligenciáért iskolában, vagy munkahelyen, először dícsérnek, imádnak. Később? Amit hat másik sem képes megcsinálni, tőled elvárják, azt akarják, kiskanállal vigyél arrébb egy hegyet, majd ha csak félig sikerül, azt mondják, csalódást okoztál.

Megoldás? Emlékeztesd az embereket a saját eredményeikre, sikereikre (már ha vannak). Valszeg elhallgatnak.

To be continued…

Mennyire tetszett ez a cikk neked?

Kattints egy csillagra!

Értékelés állása: 5 / 5. Értékelések száma: 1

Még nincs értékelés! Legyél az első.

Csapasd másoknak is! Valszeg unatkoznak és hülye Facebook posztokat olvasnak.