ThystaWorld.Hu

Denzel Washington tippjei az élethez, sikerhez

6 perc

Ha esőért imádkozol, kezdened kell valamit a sárral is. Vele jár.

Nagyon sokan a sikert a szerencsével hajlamosak azonosítani, vagyis azt mondani, hogy aki gazdag, híres, sikeres, azt valójában szerencse érte. Nekem erről mindig azonnal az jut eszembe, hogy az az ember, aki tudja magáról, hogy nem tett és nem tesz bele az életébe mindent amit tudna (munka, gyakorlás, tanulás, bátorság, stb..), annak mindig szüksége van egy magyarázatra, hogy mások miért sikeresebbek.

Nem akarok túl mély pszichológiába belemenni, de az emberi elme, ego szereti azt gondolni, hogy tökéletes, és bizonyos szintig és szempontból ezzel nincs is baj. Más szavakkal, szeretünk úgy élni, hogy a cselekedeteink, életstílusunk összhangban van azzal, amiben hiszünk.

Nincs is gond ezzel egészen addig, amíg a hiedelmeink nem kezdenek el egészen torzak lenni, és ez együtt jár azzal is, hogy elképesztő rosszul érezzük magunkat. Erre van az a mondás, hogy “Élj úgy, ahogy gondolkozol, különben előbb utóbb úgy fogsz gondolkozni, ahogy élsz”. Nagyon találó szerintem.

Mert az az ember, bármilyen hihetetlen, aki feladja az álmait, kompromisszumokat köt, akár célokban, munkában vagy párkapcsolatban, hidd el, egyben meg fogja magának magyarázni, hogy azt miért lehet csak és kizárólag úgy, és hogy senki sem tudta volna jobban csinálni abban a helyzetben. Mindez az úgynevezett “egészséges nárcisszizmus” (semmi köze a nárcisztikus személyiségzavarhoz) eredménye, ami azt jelenti, hogy senki nem indulna neki a napjának reggel úgy, hogy “Hát igazából a legnagyobb barom lúzer vagyok, úgyhogy gyerünk, legyünk ma is lúzerek”. Aki kimondja, hogy lúzer, változtatni akar (általában ezek a nem lúzerek), aki pedig nem mondja ki pedig kimondhatná, az szépen viszi tovább a napját úgy, ahogy tegnap (minden király). A második típus azt az árat fizeti, hogy azt, amiben hisz, szép lassan hozzá alakítja a (lúzer) életéhez.

Ez persze nem ennyire fekete-fehér, hisz mindenki más, más helyzetben van, és számomra a lúzerség nem azt jelenti, hogy 150ezret keresel vagy 15 milliót, mert az utóbbi is lehet lúzer. Ha pl. gyáva vagy és nem mersz ügyvédet fogadni és perre vinni egy ügyet, holott tiéd lehetne jogosan 150 millió és megfutamodsz, lúzer lehetsz a 15 millióddal is.

A sikerrel és szerencsével kapcsolatban sokkal inkább egyet értek Denzel Washington következő mondatával:

Nálam a szerencse azt jelenti, amikor [képességben, személyiségben] fel vagy készülve valamire, és jön egy lehetőség.

Ha tehetségtelen színész vagy aki sosem gyakorolta ezt a szakmát, hiába találkozol egy híres Hollywood-i rendezővel, de még akár szerepet is ajánlhat neked, nem fogod tudni kamatoztatni. Hasonló ez, mint egy focimeccs. Készülhetsz te egy adott meccsre úgy, hogy a beled kiköpöd az edzőpályán vagy a konditeremben, igazából az múltad, az elmúlt évek alapján már eldőlt, hogy nagyjából mire vagy képes.

Annyi, számomra inspiráló filmje van Denzel Washingtonnak, hogy nehéz párat kiemelni, “Emlékezz a Titánokra” (2000), “Eli Könyve” (2010), “Training Day” (2001), “Déja Vu” (2006), “Flight (Kényszerleszállás)” (2012) vagy az igaz történeten alapuló “Amerikai Gengszter” (2007), ahol Frank Lucas szerepét játssza. Elég sokat elmond már önmagában az is szerintem, hogy a Wikipédia oldala kb. 50 filmjét említi, melynek többségében színész, párban producer, emellett TV szerepei és színházi szerepei is vannak. Ezzel a számmal bár nincs Hollywood élvonalában, azért elég tiszteletre méltó adatok.

Nagyon hiszek abban, hogy egy-egy színész nem véletlenül kap meg egy-egy szerepet, sőt tudni lehet, hogy sokszor nem kis mértékben alakítják is a karaktert, sőt akár az egész filmet (Will Smith pl. a Men In Black első része forgatása közben azzal fárasztotta a rendező Barry Sonnenfieldet, hogy “lehetne majd egy olyan rész is, hogy..”, ami végül a harmadik rész lett). Denzel Washingtont nem véletlenül emlegetik, hogy ő az a színész, aki “újradefiniálta a filmsztár fogalmát”, a méltóságot, emberséget és belső erőt mutató karaktereivel. Bevallhatja szerintem mindenki, hitelesen hozza ezeket.

Nem hiszek abban, hogy bármilyen értékes dolog van egy olyan életben, amiben nem vállalsz kockázatot. Semmi. Nelson Mandela mondta, semmilyen szenvedély nincs abban, amikor kicsiben játszol, és az alatt a szinten élsz, mint amire képes lennél. Ti, akik érettségizni készültök, és nem sokára főiskolai szakot választotok, biztos vagyok benne, sok embertől hallottátok, hogy “csináld úgy, hogy legyen valami biztos a kezedben, egy védőháló, ami megfog”. De én soha nem értettem ezt a hozzáállást. Védőháló.. Ha én zuhanok, semmire nem akarok visszazuhanni. Előre akarok zuhanni, hogy lássam, mire zuhanok.

Kitartás és következetesség nélkül semmit nem fogsz befejezni és célba érni. Csináld azt, ami iránt szenvedélyed van. Próbáld ki a lehetőségeket. Volt egy régi IQ teszt, ahol pontokat kellett összekötni úgy, hogy nem emeled fel a tollad, és csak úgy tudtad megcsinálni, ha a dobozon [négyzeten] kívülre mentél. Gondolkozz a dobozon kívül! [..] Álmodj, de ne felejtsd el, hogy az álmok célok nélkül… csak álmok.

Egyszer, talán az Equalizer 2 (Védelmező 2) egy bemutatóján egymás mellé keveredtek Chadwick Bosemannel, aki köszönetet mondott neki. Denzel nem értette elsőre miért, majd eszébe jutott, hogy ő fizette a tandíját, amikor Chadwick szinészi programban vett részt. Denzel úgy nyilatkozott erről, hogy “Sose tudhatod mit hoz az élet, és őrülök, hogy ha ennyire picike részben is, de része lehetek a sikerének” (Chadwick Boseman Oscar díjas színész lett végül).

Másik érdekesség, hogy hát, nem tudom hogy hány nagyobb dolog történhet egy színésszel, ha egy másik színész így beszél róla: “A filmjeit nézni olyan volt nekem mindig, mintha a színész iskolában lennék, a közös filmünk forgatásán pedig többet tanultam, mint előtte valaha a karrieremben. “ Erre azt hiszem, csak az tudna még egy lapáttal tenni, ha ezt mondjuk Tom Hanks mondta volna. Pedig ő mondta.

Érdekes, hogy Tom Hanks a közös filmük, a Philadelphia előtt inkább könnyedebb filmekben, vígjátékokban (pl. “A Pénznyelő” Shelley Longal) szerepelt, a Philadelphia után viszont olyan filmekben vállalt főszerepet, mint a “Forrest Gump” (1994), “Apollo 13” (1995), “Ryan Közlegény Megmentése” (1998).

Azt hiszem, egy ember tanácsait mindig érdemes megszorozni annyival, amennyit az asztalra tett, bármilyen szempontból. Szerintem akárkinek, aki a sikert az életben komolyan gondolja, megéri odafigyelni ennek az embernek az intelmeire. Utcai nyelven szólva, “nem szarral gurigázik”.

Következő filmje 2022-ben jön “Macbeth Tragédiája” címmel.

Mennyire tetszett ez a cikk neked?

Kattints egy csillagra!

Értékelés állása: 5 / 5. Értékelések száma: 4

Még nincs értékelés! Legyél az első.

Csapasd másoknak is! Valszeg unatkoznak és hülye Facebook posztokat olvasnak.