ThystaWorld.Hu

Hogyan jelenik meg a hosszan tartó gyermekkori trauma komplex PTSD formájában? (1. rész)

2 perc

A legtöbben hallottak már a PTSD-ről, amiben többnyire olyan férfiak és nők szenvednek, akik háborúból tértek haza. A legjellemzőbb tünetei a hangulatingadozás, “flashback”-ek (beugró traumatikus emlékek), állandó, “mérgező” bűntudat, jelenkori negatív események túlreagálása. A C-PTSDről (komplex PTSD) azonban jóval kevesebben hallottak.

A legjelentősebb különbség a klasszikus és komplex PTSD között az, hogy a “sima” PTSD egy időben és térben jól elhatárolható egy, vagy néhány traumatikus esemény hozza létre, melyekre többnyire a szindróma elszenvedője tisztán emlékszik. A komplex PTSD ezzel szemben hónapokig, vagy akár évekig tartó, kevésbé “látványos”, ám hatását tekintve nem kevésbé traumatikus esemény eredménye. Alkoholista, nárcisztikus, szociopata szülő vagy élettárs, folyamatos érzelmi, mentális vagy fizikai támadás, vagy az az érzet, hogy ezek bármikor megtörténhetnek.

A C-PTSD-t előidéző folyamat (általában gyerekkor, de például fogva tartás is eredményezheti) végeredménye egy olyan érzelmi állapot, ahol a szenvedő azt érzi, a közelgő pozitív események esélye nagyon alacsony, ezzel szemben folyamatos előérzete van problémára, veszekedésre, verekedésre, drámára, negativitásra.

Mivel a C-PTSD mechanizmusait az “érzelmi agy” irányítja, így a tudatos gondolatok csak nagyon kis hatással vannak rá, így az érintettek körében nem ritka a fáradhatatlan munka, vagy akár a különböző szerekkel (pl. alkohol vagy drogok) történő nem tudatos, inkább ösztönös csillapítás.

A C-PTSD és PTSD között ezért a másik nagy különbség, hogy a C-PTSD jellemzően gyerekkorban alakul ki, míg a PTSD felnőttkori események hatására. Az erre szolgáló “trauma modell” állítása szerint azok a gyerekek, akok szexuális zaklatás, pszichológiai bántalmazás, fizikai bántalmazást vagy elhanyagolást élnek át, C-PTSD-ben szenvednek később. Az előidéző traumák között szintén gyakori az elárulás és megszégyenítés élménye.

Folyt. köv.

Mennyire tetszett ez a cikk neked?

Kattints egy csillagra!

Értékelés állása: 5 / 5. Értékelések száma: 3

Még nincs értékelés! Legyél az első.

Csapasd másoknak is! Valszeg unatkoznak és hülye Facebook posztokat olvasnak.