**

Thysta, Rap Hírek, Más Hírek

Néhány dolog, amit talán Te sem tudtál az “8 Mile”-ról

2 perc

A fiatal, fekete környéken élő fehér srácot rendesen megrángatta már az élet. Folyamatosan kevés pénzért dolgozik, a barátnője elhagyja, miközben gyereket vár tőle. Jimmy Smith Juniornak egyetlen dolog van az életében, ami reményt ad neki, ami közben azt érzi, igazán életben van. Hétvégenként a Shelter (Menedék) nevű helyre jár, és egyedüli fehér bőrűként “szerencsét” próbál a rap freestyle műfajban.

A hely mosdójában, a kintről beszűrődő zenére “rappel” a tükör előtt, gyakorolja a klasszikus rapper gesztusokat, titkon remélve a lehetetlent, hogy egyszer sikeres lehet egy olyan területen, ahol (nem fekete lévén) vele született fogyatékossággal rendelkezik.

A film, bár szinte csak metaforikusan épül Eminem életére, azért megmutatja, miken kellett keresztül mennie a fiatal Marshall Bruce Mathersnek, hogy érvényesüljön, és a lakókocsiparkból eljusson oda, hogy most mindene meg lehet, amire életében csak vágyott.

1 – A film sokáig, szinte elkészültéig nem kapta meg a “8 Mérföld” címet. Előtte a munkacíme UDP volt, Untitled Detroit Project, vagyis Névtelen Detroiti Projekt.

2 – A film betétdala, a “Lose Yourself” az első rap dal, ami valaha Oscart kapott. Eminem, esélytelennek gondolva magát, el sem ment a díjátadóra.

3 – Az eredeti forgatókönyv szerint karaktere egy hotelben dolgozott volna, ahol gazdagok csomagjait cipeli, és állandóan rosszban van a főnökével.

4 – Az 8 Mile Soundtrack dalainak nagy részét Eminem a film forgatási szüneteiben írta.

5 – A Lose Yourself eredeti kézirata egy aukción 10 ezer dollárért kelt el.

6 – A 41 millió dolláros költségvetésű film az első hétvégén 50 millió dollárt hozott.

7 – Mekhi Phifer, Eminem barátjának alakítója majdnem lemondta a forgatást, mert a szeptember 11-i terrortámadások után kellett repülőre szállnia, hogy Detroitba menjen.

8 – Proof, Eminem való életbeli gyerekkori barátja (ainek a karakterét Mekhi Phifer alakítja), a filmben lévő freestyle szövegei valódi freestyleok voltak, egyiket sem írta meg előre.

9 – Curtis Hanson, a rendező kérte meg Eminemet, hogy fesse vissza eredeti barnára a haját, hogy a nézők ne kapcsolják össze Slim Shadyvel.

10 – Eminem 11 kg-ot fogyott, hogy eljáttsza fiatalabb önmagát.

Mennyire tetszett ez a cikk neked?

Kattints egy csillagra!

Értékelés állása: 5 / 5. Értékelések száma: 4

Még nincs értékelés! Legyél az első.

Csapasd másoknak is! Valszeg unatkoznak és hülye Facebook posztokat olvasnak.